MYSTERY FILM :: Arnošt Vašíček :: TAJUPLNÝ SVĚT NA ZÁMKU VALTICE

TAJUPLNÝ SVĚT NA ZÁMKU VALTICE

Vytvořeno: 15. 05. 2024

Arnošt Vašíček představuje velké záhady naší planety již v 7. ročníku úspěšné výstavy!

Magickou sedmičku oslavíme patnácti zbrusu novými zajímavými exponáty.  Již svými ohromujícími rozměry zaujme nedávno dokončená vědecká rekonstrukce lebky tajemného obřího lidoopa gigantopitheca. Oblíbenou sekci pátrání po neznámých zvířatech rozšíří odlitek stopy ještěra au angi angi  z Nové Guineje, který podle domorodců svým vzhledem připomíná varana, ale je  téměř osm metrů dlouhý. Dvě úžasné muzejní repliky nás zavedou do tajemného pravěku. Asi před patnácti tisíci léty ve Francii vytvořila kultura Magdalénien podivného křížence člověka a tuleně. Ještě o dvacet pět tisíc let starší je skutečně podivuhodná soška lvího muže, nalezena v jeskyni Hohlenstein-Stadel v Německu. Proč byla tato jedinečná díla vytvořena? Sloužily jako magické pomůcky nebo k uctívání bohů se částečně zvířecími těly, jak zaznamenáváme mnohem později skoro ve všech rozvinutých civilizacích?

Velmi podivné stvoření bylo v noci opakovaně pozorováno ve Fresnu v Kalifornii. Bezruký tvor dosahoval výšky 150 cm. Jeho nazelenalá kůže ve tmě nepatrně fluoreskovala. Jde o doposud neznámého živočicha nebo mají pravdu zastánci mimozemského původu?  

 Rozšířena bude také sekce se záhadami okolo dinosaurů. Vystaveny budou mimo jiné replika lebky  spinosaura, který svou délkou předčil i obavaného tyranosaura. Fandy Harryho Pottera potěší unikátní lebka drakosaura.    

Jedním z nejzáhadnějších historických předmětů jsou římské dvanáctistěny. Každá strana má otvor s různým průměrem, otvory jsou ale protilehlé. Na každé lící je připevněn knoflík nebo kulička. Doposud se jich našlo několik stovek v různých zemích, ale ani jeden zápis k čemu vlastně tyto dvanáctistěny sloužily? Byl to nějaký pracovní nástroj? Pomůcka k věštění nebo hrací kostka? Podaří se tuto záhadu rozluštit některému z návštěvníků naší výstavy?

Zájemce o záhady na dosah ruky potěší část věnována historickým rébusům z úspěšného dokumentárního cyklu České tajemno, který vysílala Česká televize. Mimo jiné uvidíme magické pomůcky alchymisty Johna Dee, tabulky s písmem andělů, vraždící masku aztéckého boha Texcatlipocy, repliku kotle hunského krále Attily i rekonstrukci tajemné hlavy Bafomet, kterou uctívali templáři.

Informaci o aktuální otevírací době přináší www.zamek-valtice.cz

Zpět
Vítejte na stránkách MysteryFilm.cz

Arnošt VašíčekNáš svět není tak obyčejný, jak se zdá. Kdesi hluboko pod nánosem všednosti jsou ukryty stopy fascinujících tajemství. Útržky dávno odvátých dějů, minulost plná záhad a nevysvětlených okamžiků. Čekali bychom, že moderní věda jednou provždy skoncuje s nadpřirozenými jevy a tajemnými úkazy, že odhalí vše skryté a najde odpovědi na většinu vzrušujících otázek, ať již se týkají naší historie či současnosti. A je to přesně naopak. Jak se rozrůstá archeologický výzkum, přibývá nálezů s nimiž si nevíme rady. Čím více důmyslných přístrojů a technických postupů se používá, tím více se vynořuje nových záhad. Ve svých knížkách a filmech se pokouším dotknout alespoň některých z nich. Teď přibyly tyto stránky. Najdete na nich informace o novinkách z nakladatelství Mystery Film, tedy o tom, které knihy připravujeme k vydání, jaké hrané filmy či dokumenty právě natáčíme, články o záhadách i překvapivých objevech, a časem, jak doufám, i videosnímky, které natáčíme v různých koutech naší planety. Váš ARNOŠT VAŠÍČEK

Copyright © , EVici tvorba www stránek a e-Shopů, system pronájem e-shopu Upgates , Mapa stránek